Държавата ни е платила досега като компенсации на хотелиери близо 11

...
Държавата ни е платила досега като компенсации на хотелиери близо 11
Коментари Харесай

Украинските бежанци са похарчили в България над 30 милиона лева през банкови карти

Държавата ни е платила до момента като обезщетения на хотелиери близо 11 млн. лева за настанените при тях бежанци от Украйна. В същото време обаче единствено през март в България са изхарчени 30 млн. лв. с украински дебитни и кредитни карти. Това прави по близо 1 млн. лева дневно.

Според данните на “Борика ”, в която вземат участие към 60% от банките у нас, от банкомати са изтеглени 10 млн. лв., а още 8,9 млн. са платени в търговски обекти. Ако данните се екстрапулират през другите платежни системи, сумата набъбва до въпросните 30 млн. лева Тя евентуално е доста по-голяма поради изхарчените пари кеш, които мъчно могат да бъдат изчислени, разгласи депутатът от “Демократична България ” Владислав Панев, представен от „ 24 часа “.

В профила си във Facebook той написа, че е коравосърдечно да се считат изгоди от хора, които бягат от война, изключително когато това са главно дами с деца. Панев давал данните като отговор на недоволни мнения, че страната дава по 40 лв. дневно. И прецизира, че тези пари отиват в хотелиери и на процедура остават в стопанската система.

От тези данни пък може да се пресметна, че минимум 6,5 млн. лева единствено от Данък добавена стойност е данъчният принос за България за месец от бягащите от войната украинци.

Влизането на пари от Украйна обаче основава известно напрежение за българските банки. Причината е в декларирането на произхода на парите при разкриване на влогове или сметки с над 30 000 лв. в тях, каквото е условието по закона за пране на пари.

Проверката отнемала време и ставала мъчно поради нарушените връзки с Украйна. Това пораждало риск с чистите пари да влязат и такива, заради които съответната банка да понесе наказания поради неразбираем генезис. А по закон санкцията може да стигне до 10 млн. лв., в случай че не рапортуват пред ДАНС за съмнителни покупко-продажби. За суми под 30  000 лева обаче настояванията за складиране или изтегляне били удовлетворявани незабавно.

Според неофициална информация Европейската централна банка (ЕЦБ) е разпратила инструкции за по-либерален режим към украинските пари, с цел да се облекчи работата на финансовите институции в Европа. От Българска народна банка обаче обявиха пред “24 часа ”, че не са получавали насоки от ЕЦБ.

От българската централна банка прецизират, че този проблем визира ограниченията против пране на пари и финансиране на тероризъм, а по отношение на това ЕЦБ нямала директни пълномощия.

При неналичието на съответни инструкции всяка банка взема решение сама дали да прави изключения за украински бежанци , или да изисква документи от всеки, който внася пари или прави преводи.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР